facebook youtube

CONTINUOUSLY UPDATED

12. 10. 2020 - DALŠÍ PREVENTIVNÍ OPATŘENÍ V SQS Vláknová optika a.s.

Vývoj epidemiologické situace není příznivý. Platí všechna opatření zavedená 16. 9. 2020, která se doplňují o další preventivní opatření:

  1. ROUŠKY
    Důsledně noste roušky. Velmi doporučujeme nosit roušky i ve výrobních dílnách a kancelářích, kde je dodržování povinného rozestupu 2 metry na hraně. Každý obdržel od SQS sadu jednorázových a sadu textilních roušek. Tyto doporučujeme kombinovat. Prosím Vás o hygienické zacházení s rouškami viz přílohy. Nenoste jedinou jednorázovou roušku celý den a už vůbec ne celý týden!
  2. ČIPOVÁNÍ, DEZINFEKCE
    Doporučujeme nedotýkat se při zaznamenávání docházky prsty docházkového terminálu. Pro zmáčknutí příslušného tlačítka raději použijte váš čip. V budovách SQS je umístěno (pevně připevněno na zdech) 15 ks dávkovačů dezinfekce viz příloha – prosím využívejte je.
  3. VÝUKA ANGLIČTINY
    Nechceme zatím přistoupit k přerušení firemní výuky AJ. Lekce se budou nově konat ve velké zasedací místnosti za dodržení bezpečných vzdáleností mezi studenty.
  4. PORADY ZAMĚSTNANCŮ Z VÍCE ODDĚLENÍ
    Pokud to bude jen trochu možné, prosím, vždy upřednostněte elektronický nebo telefonický kontakt. Pokud je z provozních důvodů nezbytné konat porady s osobní přítomností zaměstnanců z více oddělení, budou všichni dodržovat pravidlo 3R (roušky – ruce – rozestupy). Minimalizujte dobu trvání porad. U kulatého stolu u odd. kvality mohou sedět max. 3 osoby. Další jedině na dislokovaných židlích podél stěn s dodržením 2m rozestupů. U kulatých stolů u kávovaru v budově D mohou sedět max. 2 osoby. Pro nezbytné porady s větším počtem účastníků si prosím rezervujte velkou zasedací místnost.
  5. NÁVŠTĚVY
    Omezte prosím návštěvy všech třetích osob v SQS na minimum. Do areálu SQS platí zákaz vstupu dětí, rodinných příslušníků a přátel zaměstnanců. Pracovní návštěvy se povolují v maximálním počtu 3 návštěvníků. Žádné podávání rukou! Při vstupu a po celou dobu pobytu musí mít návštěva i navštívený/provázející zaměstnanec nasazenu roušku. Návštěva si nazuje návleky, vydezinfikuje si ruce a navštívený/provázející zaměstnanec provede měření tělesné teploty. Je-li teplota některého návštěvníka vyšší než 37,3°C, není mu umožněn vstup.
  6. POHYB V AREÁLU SQS
    Omezte všechny pochůzky po areálu SQS na minimum. Neshlukujte se, dodržujte rozestupy a vzdálenosti. Na kávu choďte maximálně ve dvou, nikoliv ve skupince několika kolegů. Administrativní pracovníci budou využívat pouze zázemí svého patra (křídla). Nebudou navštěvovat své kolegy v kuchyňkách v jiných patrech a odděleních. Např. kuchyňku u oddělení nákupu budou používat pouze zaměstnanci sídlící na témže patře (nákup, prodej, logistika OAS), nikdo další. V kuchyňkách pobývejte co nejkratší dobu.
  7. DALŠÍ, RŮZNÉ
    Používejte schody, vyhýbejte se výtahům. K podpisům používejte svou vlastní propisku (podpisy na průvodkách, seznámení s návody a předpisy, podpisy účasti na školení, převzetí stravenek apod.).

Vedení společnosti děkuje všem zaměstnancům, kteří k dodržování preventivních opatření přistupují zodpovědně, chovají se ohleduplně, kolegiálně a kterým zdraví nás všech není lhostejné. Děkuje každému, kdo svým chováním a přístupem pomáhá udržet bezproblémový chod firmy.

 

16. 9. 2020 - PREVENTIVNÍ OPATŘENÍ V SQS PLATNÁ K 16. 9. 2020

  1. pokud na sobě pociťujete příznaky podobné běžné chřipce, jako jsou zvýšená teplota, kašel, dušnost, únava, bolest svalů, dýchací obtíže, zažívací obtíže, ztrátu nebo otupění chuti nebo čichu, obraťte se na svého lékaře a postupujte dle jeho pokynů; v žádném případě nechoďte do zaměstnání a tuto skutečnost neprodleně oznamte svému nadřízenému
  2. každý vedoucí bude provádět kontrolu tělesné teploty zaměstnanců bezdotykovým teploměrem každý den na začátku směny – ideálně nejpozději do 15 minut od příchodu každého zaměstnance na pracoviště; v případě nepřítomnosti vedoucího je jeho povinností zajistit kontrolu jiným pověřeným zaměstnancem (pokud plánujete dovolenou nebo nebudete přítomni z jiného důvodu, kontaktujte mě, dohodneme se na dalším postupu); zjevně nemocní zaměstnanci budou vedoucími neprodleně odesláni ke svému ošetřujícímu lékaři
  3. pokud vám byla hygienickou stanicí nebo praktickým lékařem nařízena karanténa, informujte o tom zaměstnavatele a striktně ji dodržujte
  4. žádné podávání rukou, dodržujte pravidla o kašlání a kýchání
  5. omezte všechny pochůzky po areálu SQS na minimum; neshlukujte se, dodržujte rozestupy a vzdálenosti; až do odvolání je zakázáno pořádat oslavy svátků a narozenin formou hromadného shromažďování
  6. v hlavní jídelně bude stát každý stůl samostatně, není dovoleno jejich spojování; u každého stolu mohou sedět max. 4 osoby; ve skleněném atriu budou sedět u stolu max. 2 osoby, stejně tak u kulatých stolů u kávovaru v budově D – 2 osoby maximálně!; prosím, pokud to jen trochu bude možné, dodržujte stále stejné skupiny osob, se kterými stolujete – důvod je zřejmý: chceme eliminovat riziko případné karantény na co nejmenší počet zaměstnanců; roušky je nezbytné mít nasazené po celou dobu pobytu v jídelnách i u kávovarů s jedinou výjimkou – když se posadíte ke stolu a konzumujete jídlo nebo pití; pokud si u stolu čtete, povídáte a podobně, roušky zůstávají nasazené; THP zaměstnance žádáme, aby kávu, čaj apod. konzumovali v klidu na svých pracovních místech a nikoliv ve společných prostorech
  7. pravidelně používejte dezinfekci rukou (přípravky umístěné na všech sociálních zařízeních a u vstupů); probíhá dezinfekce povrchů ve společných prostorách, na něž se často sahá a vždy po střídání zaměstnanců (ve výrobě) – zajišťuje správa budov

10. 9. 2020 - Mimořádné opatření - povinnost nosit roušky

Včera bylo vydáno mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR týkající se používání ochranných prostředků dýchacích cest ve vnitřních prostorech staveb a v prostředcích veřejné dopravy.

Povinnost nosit roušku se NEVZTAHUJE na zaměstnance po dobu, kdy vykonává práci na jednom místě, pracuje-li ve vzdálenosti nejméně 2 metry od jiné osoby.

Žádáme zaměstnance o dodržování tohoto nařízení při pohybu mimo své pracoviště ve vnitřních prostorech, na chodbách a všude, kde není možné dodržet rozestup 2 m. Od dnešního dne platí povinnost nosit roušky.

Povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorech se týká také všech dodavatelů a návštěv.

Pokud si zaměstnanec roušku zapomene nebo přijde pracovní návštěva a nebude mít roušku, jsou k dispozici roušky jednorázové - vydává personální oddělení.

U hlavních vstupních dveří v recepci byl nainstalován bezdotykový dávkovač dezinfekce. Prosím, požádejte každého návštěvníka, aby dezinfekci před vstupem do SQS použil.

24. 3. 2020 - Pokyny ke správné manipulaci s rouškami

Zacházení s šitými rouškami

V přiložených dokumentech níže je podrobný popis a grafické znázornění, jak se o roušku starat a jak ji uchovávat. Prosíme, seznamte se s těmito dokumenty a uvedené zásady dodržujte, abyste ochránili nejen sebe, ale hlavně vaše kolegy v zaměstnání a vaši rodinu i ostatní, se kterými se setkáte.

POKYNY K ÚDRŽBĚ OPAKOVANĚ POUŽITELNÉ ROUŠKY

20. 3. 2020 - Postup správného mytí a dezinfekce rukou

Postup správného mytí a dezinfekce rukou

Důkladné a časté mytí a dezinfekce rukou je nejdůležitějším prostředkem ochrany proti šíření koronaviru. Postup správného mytí a dezinfekce rukou je níže na přiloženém plakátu. Prosíme seznamte se uvedeným postupem a důsledně jej dodržujte.

19. 3. 2020 - Nařízení o povinném nošení ochranných prostředků dýchacích cest

V návaznosti na usnesení Vlády ČR týkající se používaní ochranných prostředků dýchacích cest (s účinností od 19. 3. 2020 od 00:00 hod.) upozorňujeme, že toto nařízení se týká také pobytu v zaměstnání!

Všichni zaměstnanci jsou nyní povinni se pohybovat v areálu SQS (vnitřní i venkovní prostory) výhradně se zakrytými ústy a nosem.

Účelem tohoto opatření je zabránit šíření kapének koronaviru. Bez ochranných prostředků dýchacích cest se dle usnesení vlády můžeme pohybovat POUZE DOMA.

Děkujeme všem za pochopení vážnosti situace a dodržování tohoto zákazu vydaného vládou ČR a prosíme všechny vedoucí zaměstnance, aby dodržování důsledně kontrolovali a vyžadovali. Celý text vládního usnesení je uveden níže

Nařízení o povinném nošení ochranných prostředků dýchacích cest

16. 3. 2020 - Opatření zavedená v SQS Vláknová optika a.s.

V návaznosti na epidemiologickou situaci v ČR a v návaznosti na rozhodnutí a doporučení vlády ČR přistupujeme k následujícím opatřením:

  • pokud na sobě pociťujete příznaky podobné běžné chřipce, jako jsou zvýšená teplota, kašel, dušnost, únava, bolest svalů, dýchací obtíže, obraťte se na svého lékaře a postupujte dle jeho pokynů; v žádném případě nechoďte do zaměstnání a tuto skutečnost neprodleně oznamte svému nadřízenému
  • zjevně nemocní zaměstnanci budou neprodleně odesláni ke svému ošetřujícímu lékaři
  • pokud vám byla vládním opatřením nařízena karanténa, striktně ji dodržujte
  • bude prováděna kontrola tělesné teploty zaměstnanců bezdotykovou formou koordinátorkou pro BOZP nebo vedoucími zaměstnanci
  • s okamžitou účinností se přerušuje výuka AJ a NJ
  • omezení všech školení – nejbližší školení organizované personálním odd. je školení řidičů plánované na 25.3.2020, týká se větší skupiny zaměstnanců, je odloženo, budete kontaktování ohledně dalšího postupu
  • omezení návštěv v budovách SQS na minimální možnou míru; oprav a údržbových prací se toto netýká a opravy a údržba probíhají v nezměněném rozsahu dle potřeb SQS; další výjimky pro návštěvy schvaluje předseda představenstva
  • žádné podávání rukou, dodržování pravidel o kašlání a kýchání
  • omezte všechny pochůzky po areálu SQS na minimum; neshlukujte se, dodržujte rozestupy a vzdálenosti, např. při stravování v jídelně a v kuchyňkách; vedoucí pracovníci dohlédnou na to, aby se v exponovaných časech 14:00, 14:30, 15:30 a 22:00 netvořily fronty u čipovacích terminálů a neshlukovali se zaměstnanci v prostorách šaten; výrobní zaměstnance mohou „pouštět“ již od 13:50, resp. 14:20, resp. 21:50
  • je dočasně umožněno používat pro účely stravování také stoly v prostorách skleněného tunelu (vedle fúzního odd.), kuchyňky u dílny VLS (budova D 1. NP), kuchyňky u vývojové dílny (budova D 2.NP) a kuchyňku ve 3.NP budovy D (tam je mikrovlnka integrovaná přímo ve vestavné troubě)
  • THP zaměstnanci mají dočasně možnost obědvat na svých pracovních místech – operativně bude řešena redistribuce/přikoupení mikrovlnek
  • pravidelně používejte dezinfekci rukou (přípravky umístěné na všech sociálních zařízeních), bude probíhat dezinfekce povrchů ve společných prostorách, na něž se často sahá a vždy po střídání zaměstnanců (ve výrobě) – zajišťuje správa budov